Explore

ONTDEKKEN EN BELEVEN

ACHELSE KLUIS

Op zes kilometer van de vakantiewoning ligt de Achelse Kluis, een indrukwekkend monument. De Achelse Kluis is een voormalige cisterciënzerabdij, een plek van rust, stilte en bezinning, deels op Belgisch en deels op Nederlands grondgebied gelegen. De laatste monniken verhuisden nog niet lang geleden. De Kluis is een geliefde ontmoetingsplek voor fietsers en wandelaars. In de brouwerij wordt Achel gebrouwen. Verder herbergt de abdij een brasserie, voedingswinkel en galerie voor religieuze artikelen.

NAPOLEONSMOLEN

In hartje Hamont, op amper een kilometer van de vakantiewoning, toornt de Napoleonsmolen boven de gebouwen uit. De bakstenen molen uit 1804 werd gebruikt als koren- en oliemolen. Vrijwillige molenaars laten de Napoleonsmolen nog steeds draaien en slaan er nu en dan notenolie of lijnzaad- en raapzaadolie.

DE TOMP

Lang werd gedacht dat de Tomp van Achel een overgebleven toren van een burcht was. Later onderzoek wees uit dat het oorspronkelijk een windmolen, een torenmolen uit vermoedelijk begin 15de eeuw is. De Tomp ligt ietwat geheimzinnig verscholen in het bosrijke natuurgebied. De Tomp is enkel te bezoeken met gids, te regelen via Toerisme Hamont-Achel.

DE BOER OP

Recht van bij de boer, op je bord. Beter kan het toch niet. Hamont-Achel is een prachtige groene gemeente met heel wat akker- en landbouwactiviteiten. Op enkele honderden meters van de vakantiewoning vind je de Aspergeboerderij waar je in het seizoen het lekkere witte goud kan kopen. Onderweg kom je de melkautomaat tegen waar je melk vers van de koe kan tappen. En wist je dat in Achel wereldberoemde kaas wordt gemaakt. De Achelse Blauwe of Grevenbroecker kaas van Catharinadal wordt tot in de Verenigde Staten verkocht.

Ziet dit er leuk uit? Bekijk het huis.

FIETSEN

Limburg is een fietsparadijs. Het fietsroutenetwerk staat garant voor 2000 kilometer aan maximaal fietscomfort en zorgeloos fietsgenot. Je fietst er van knooppunt tot knooppunt waardoor routes gemakkelijk te volgen zijn en het aangenaam fietsen is. Het fietsroutenetwerk is grotendeels autoloos of autovrij. Hamont-Achel is een ideale vertrekplaats om een mooie fietstocht aan te vatten. Ook voor mountainbikers heeft Limburg trouwens een uitgestrekt netwerk.

WANDELEN

De groene uitgestrekte stad Hamont-Achel is ideaal voor een mooie wandeling. Je wandelt er langs historische monumenten, over bewegwijzerde trappistenroutes die het groene Achel en het stedelijke Hamont doorkruisen of door de grensoverschrijdende natuurpracht van het gebied De Groote Heide. (www.degrooteheide.eu/nl) Vergeet onderweg niet halt te houden bij een horecazaak en te genieten van een lekkere Trappist Achel of een streekgerecht.

RUITERS

Ben je paardenliefhebber? Het Limburgse ruiter- en menroutenetwerk is goed voor 650 kilometer paardenplezier. Schaduwrijke bossen, open vlaktes, zicht op de purperen heide, er is voor elk wat wils. Zin in een tochtje te paard: bij Flaming Star Ranch in Hamont kan je een begeleide tocht reserveren. Tijdens de rit leer je de streek op een andere manier kennen.

INDOOR SKIËN IN PEER

Met Snow Valley heeft de Noord-Limburgse gemeente Peer een fantastische indoorskibaan. Skiërs en snowboarders kunnen er hun hart ophalen. De grote piste is 350 meter lang en heeft een hoogteverschil van 64 meter. Het boarders paradise is een spectaculaire freestyle piste van 85 meter lang met jumps, rails en boxes. En dan is er een oefenpiste voor wie z’n eerste stappen in de sneeuw zet. Snow Valley ligt op amper 15 minuten rijden van Vakantiewoning Acht & 80.

FIETSEN DOOR DE BOMEN

Voel je als een vogel in het bos met ‘Fietsen door de Bomen’. Via een dubbele cirkel fiets je helemaal tot tussen de boomtoppen, tot wel 10 meter hoog. Het fietspad is 700 meter lang en je beleeft er de natuur op een geheel unieke manier. Het pad is ook toegankelijk voor wandelaars en joggers. ‘Fietsen door de Bomen’ ligt op 25 kilometer van de vakantiewoning.

FIETSEN DOOR HET WATER

Al ooit door water gefietst? Op 50 kilometer van vakantiewoning Acht & 80, vlak bij Bokrijk, kan het. ‘Fietsen door het Water’ is een aparte fietsbeleving waarbij je meer dan 200 meter dwars door de vijver fietst. In het midden van het pad staat het water op ooghoogte waardoor het lijkt alsof je met de fiets in het water zit, je ziet, ruikt en voelt het water. Het pad is ook toegankelijk voor wandelaars en joggers.

Ziet dit er leuk uit? Bekijk het huis.